Ruvay Leather Goods gebruikt leer. Leer is een dierlijk product. Dat is dus niet vegan. Toch is Ruvay een duurzaam merk. Hoe zit dat?

Vegan betekent dat er geen dierlijke producten worden gebruikt. Bij portemonnees betekent dit vaak dat er een alternatief voor leer wordt gebruikt. Hiervoor zijn verschillende opties, zoals een leeralternatief gemaakt van ananasbladeren, van fruitresten of van kurk, maar het meest gebruikte is plastic dat eruit ziet als leer.

Plastic wordt gemaakt van aardolie, een proces waarbij veel CO2 vrijkomt. Dit is een van de belangrijkste gassen die zorgen voor klimaatverandering. Aardolie raakt op, het is niet hernieuwbaar. Daarnaast is plastic niet biologisch afbreekbaar, dus het verteert niet in de grond. Als plastic spullen gewassen worden, komen er microplastics vrij. Deze komen uiteindelijk ik de zee en blijven daar heel erg lang ronddrijven. Dit is schadelijk voor dieren. Daarom is plastic dus niet duurzaam, en is het beter om dit zoveel mogelijk te vermijden.

Het meeste vegan leer is gemaakt van plastic, en dus niet duurzaam. De term vegan wordt vaak gebruikt, omdat het groen klinkt, maar pas daarbij op voor greenwashing! Vaak wordt er gewoon plastic gebruikt, en aangezien dit niet van dierlijk materiaal is gemaakt is het vegan, maar dus niet duurzaam!

Echt leer is gemaakt van dierenhuiden. De huiden zijn normaal gesproken een bijproduct van de voedselproductie, al komt het ook voor dat dieren gedood worden om hun huid. Vaak wordt gezegd dat leer een restproduct is. Dat is niet helemaal zo, omdat leer een heel waardevol en hoogwaardig product is. Het argument dat leer een restproduct is, wordt vaak gezien als greenwashing, dus een manier om een bedrijf duurzaam te laten lijken. Ruvay gebruikt ook wel restleer in de Recyled collectie, maar dit is dus leer dat anders zou worden weggegooid, wat voor het meeste leer niet het geval is.

Dieren doden voor alleen de huid is wat ons betreft niet acceptabel. Wij gebruiken dus alleen leer van dieren die gedood worden voor de voedselproductie. Daarbij zoeken we naar leer waarvan we weten dat het dier een goed leven heeft gehad.

Het meeste leer wordt chemisch gelooid. Daarbij wordt het milieu verontreinigd en zijn giftige stoffen nodig. Wij zoeken leer dat plantaardig gelooid is. Plantaardig gelooid leer is niet gemaakt van planten. Dit denken sommige mensen wel en daardoor ontstaat verwarring. Maar plantaardig gelooid leer betekent dat de huid verwerkt is tot leer met behulp van plantaardige looimiddelen. Dit proces is milieuvriendelijk, en niet giftig.

Plantaardig gelooid leer is biologisch afbreekbaar. Daarnaast is het volledig hernieuwbaar. Het veroorzaakt geen vervuiling. Toch is er een nadeel aan echt leer: dieren stoten methaan uit. Methaan is een broeikasgas. Daarom gaan we bij Ruvay voor kwaliteit boven kwantiteit. Koop alleen een nieuw product als je dat echt nodig hebt. Het op grote schaal produceren van veel goedkope portemonnees die slecht in elkaar gezet zijn, leidt uiteindelijk tot meer uitstoot, terwijl kleine bedrijven die gaan voor kwaliteit tegen deze trend ingaan.

Het is duidelijk dat echt lederen portemonnees duurzamer zijn dan plastic vegan portemonnees. Maar hoe zit het dan met plantaardige leeralternatieven?

Waarschijnlijk is de productie van deze plantaardige leeralternatieven erg milieuvriendelijk. Tegelijk weten we nog niet zeker wat de kwaliteit hiervan is. Als een portemonnee niet lang meegaat, is het zeker niet duurzaam. Van de portemonnees die we verkopen weten we dat ze lang meegaan. Daarom blijven wij en onze klanten de kwaliteit van het al eeuwen gebruikte materiaal leer waarderen, en dus ook gebruiken. Tegelijk juichen we innovatie toe, en milieuvriendelijke technieken zijn alleen maar beter!

Bedankt voor uw interesse in dit artikel. Wilt u laten weten wat u er aan heeft gehad? Geef dan een reactie op dit bericht. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? U kunt contact opnemen met ons, of uw vraag stellen als reactie op dit bericht.

Ontvang €7,50 korting!

Abonneer je op Ruvay News en ontvang elke week waardevolle informatie.

We sturen je uiteraard geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Category
Tags

No responses yet

    Geef een reactie