productfoto

Leer wordt vaak gezien als niet duurzaam.

Als een materiaal dat slecht is voor het milieu, slecht voor dier en slecht voor de mens.

Maar klopt dit wel?

Wat is leer?

Over de benaming van leer ontstaat soms wel eens verwarring. Tegenwoordig worden heel veel materialen al snel leer genoemd. Zo bestaat er natuurlijk kunstleer, maar ook vegan leer of ananasleer.

Toch is dit geen leer.

Echt leer is gemaakt van de huid van dieren, zoals runderen, schapen of vissen. Dit is zelfs vastgelegd in Europese regels. Heel kort door de bocht kun je leer de huid van een dier, zonder de haren, noemen.

Vaak wordt leer, omdat er dieren voor worden gebruikt, niet als duurzaam gezien. En er zijn bedrijven die dieren alleen houden voor het leer.

Daar staan wij niet achter.

Wij gebruiken alleen leer van dieren die

  • geslacht,
  • of dood gegaan zijn,

in ieder geval om andere redenen dan alleen voor de huid.

Hoe kan leer wel duurzaam zijn?

Al eeuwenlang worden er runderen gehouden voor melk, vlees en huid. Al die tijd is dat goed gegaan, totdat de intensivering van de landbouw begon als gevolg van de groeiende economie. De consumptie van dierlijke producten steeg. En vervolgens moesten er steeds meer dieren gehouden worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Die vraag is nog steeds erg hoog. 

Dat is waar ik heen wil: de focus op meer, meer, meer consumptie. Niet beter, maar meer. En dat is niet de enige mogelijkheid. Gelukkig. 

Zoals hierboven beschreven is het gebruik van dierlijke producten niet problematisch; alleen momenteel zien we een voorbeeld van ‘teveel van het goede’. Vroeger was de landbouw extensiever, was er meer verbondenheid met de dieren en waardering voor hun producten. Dat was duurzame landbouw. Duurzaam: op die manier kan het nog eeuwen lang! 

Niet alleen de veehouderij speelt een rol in de duurzaamheid van leer, ook het looien, het proces van huid tot leer, is belangrijk. Er zijn meerdere manieren om een huid te looien. Ook duurzame, en niet duurzame manieren.

Ruvay gebruikt in de nieuwste portemonnees alleen leer dat plantaardig gelooid is. Hierdoor zorgen wij dat het leder dat wij gebruiken op de duurzaamste manier gelooid is. Als dit leer ongecoat is, is het zelfs biologisch afbreekbaar!

Daarnaast zijn er looierijen die zelfs CO2-neutraal produceren!

Toch wordt door veel mensen leer nog steeds als slecht voor het milieu gezien. Maar als een koe, na een goed leven, geslacht is, en het vlees gebruikt is, moet de huid dan weggooien?

Of het op een duurzame manier verwerken tot een schitterend materiaal voor waardevolle producten?

Ontvang €7,50 korting!

Abonneer je op Ruvay News en ontvang elke week waardevolle informatie.

We sturen je uiteraard geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Tags

No responses yet

    Geef een reactie